Dichter bij jezelf blijven in 3 stappen

Dichter bij jezelf blijven

Wil jij je laten leiden door jezelf of door de wereld om je heen?

Het vergt moed om altijd jouw grenzen te bewaken en je niet te laten beïnvloeden door de omgeving. Het betekent waakzaamheid om je niet te laten inpalmen door negatieve gedachten. Het is een kunst om ten alle tijden volledig jezelf te zijn.

Jarenlang was ik op zoek naar hoe ik mezelf kon zijn. Zelfhulp-boeken, goedbedoelde adviezen en frustrerende ervaringen zorgden ervoor dat ik uitkwam bij één simpele vraag: ‘Hoe blijf ik dicht bij mezelf?’

Grenzen observeren 

Om jouw pad te volgen moet je weten waar je grenzen liggen. Wat voelt niet goed, wat past wel bij jou, waar loop je letterlijk en figuurlijk tegenaan? 

Wanneer je een grens kunt zien als een aanwijzing, zie je wat je niet wilt en hoe je dichter kunt komen bij hetgeen je wel wilt. Verwijten naar jezelf kunnen ervoor zorgen dat je niet bij jezelf blijft en in een negatieve spiraal terecht komt. Kortom, de gebeurtenis lijkt geen lering maar brengt je verder van huis.

Gebeurtenis – gedachten – emoties- gedrag

De gebeurtenis is al geweest, wat heeft geleid tot bepaalde gedachten zoals ‘Ik doe het verkeerd’, ‘Had ik maar…’ of ‘Ik kan niet voor mezelf zorgen’. 

Meteen vanuit het gebeurde komt dat kleine duistere fluisterstemmetje naar voren wat jou zijn waarheid probeert op te dringen. Je koppelt die gedachten daardoor automatisch aan de voor jou op dat moment catastrofale gebeurtenis. 

Dit zet een mechanisme in werking, namelijk jouw emoties die reageren op je gedachten. Er komt wellicht woede los en verdriet, die samen dat fluisterstemmetje versterken waardoor je verstandelijk bevestigd lijkt in de mislukking. 

Dit vertaald zich ook naar jouw gedrag: je gaat je gedragen naar die gedachten en jouw emoties wervelen ongecontroleerd door je heen. Je schouders gaan hangen, je ademhaling wordt oppervlakkig, je gelaat neerslachtig en er hoeft maar weinig te gebeuren om je van je stuk te brengen. 

Hierdoor sta je zo ver van jezelf af, dat je met een lucifer de weg door het donker naar huis moet vinden. Of niet…?

De omgeving als spiegel

Alles wat er op zo’n moment vanbinnen gebeurt, in je hoofd en in je lichaam, heeft zijn weerslag op jouw omgeving. Jouw omgeving is jouw spiegel: die spiegelt jouw gedrag in gebeurtenissen of personen om je heen. Zo zal je als je gestrest of boos bent situaties voorgeschoteld krijgen die deze emotie(s) versterken. Je kent het wel, je verslaapt je in de ochtend en loopt de hele dag achter de feiten aan waardoor je ergernis toeneemt. Of je kind is in een ‘vervelende’ bui en dramt in de supermarkt om koekjes. 

Kortom, alles gaat niet zoals je wilt en hiervan loskomen is moeilijk. Dat zorgt voor frustraties, want hoe hard je ook je best doet, je drijft van jezelf weg.

Bewustwording om de cirkel te doorbreken

Hoe kom je uit deze destructieve kettingreactie? In feite blijven die situaties zich aan jou spiegelen totdat jij je anders gaat verhouden. Daarom zou je je problemen moeten zien als je grootste vriend en niet vijand. Om reden dat die jou inzicht geven in bepaalde patronen die je wilt doorbreken. Hierdoor weet je wat je anders wilt en elke verandering begint met bewustwording. 

Dichter bij jezelf blijven in 3 stappen

Het hieronder weergegeven stappenplan kan je helpen om uit die situatie te stappen en daarmee de negatieve spiraal te doorbreken.

1. Bewustwording van jouw gedachten. 

Het begint met de bewustwording van jouw gedachten, die invloed hebben op hoe jij je tot de buitenwereld verhoudt en die jouw zelfbeeld beïnvloeden. Probeer je gedachten bewust te observeren. Voegen ze iets toe, dienen ze jou of is het tegengestelde waar? Besef dat je een keuze hebt om je wel of niet te laten leiden door negatieve gedachten: het ‘fluisterstemmetje’.

2. Met beiden benen op de grond.

Zo sta je sterker en kun je beter je emoties de baas. Voordat gevoelens van woede of verdriet opborrelen, haal bewust adem en voel je voeten op de grond. 

Maak verbinding met de grond onder je voeten. Op die manier laat je je niet zomaar omver blazen door emoties. Wat het je ook kan geven is een gevoel van daadkracht als reactie op de gebeurtenis.

3. Tot slot… beloning. 

Gun jezelf een moment waar jij energie uithaalt om weer verder te gaan. Spreek met jezelf af om die dag een fijn moment voor jezelf te hebben van minimaal een kwartier. Kijk je favoriete serie, geniet van een vers bakje koffie. Op die manier kom je in een fijne flow. Je mag best trots op jezelf zijn dat je je grenzen (achteraf) hebt herkend en dat je hebt geprobeerd je niet te laten raken door gedachten die je omlaag halen en emoties die je overvallen.

Wat mag je verwachten?

Als jij spiegelt naar anderen dat je ver van jezelf afstaat, blijft er ruimte en gelegenheid om jou op de proef te stellen. Je staat nog ver van jezelf af waardoor gedachten, emoties, grenzen of meningen van anderen je makkelijk van je stuk kunnen brengen. Herkenning van wat jou tegenwerkt, zegt indirect heel veel over wat jou zal voeden.

Wanneer jijzelf de leiding neemt in je leven, met behulp van de beschreven stappen, kan er een mooie persoonlijke groei ontstaan wat je weer uitdraagt naar buiten. Een zeker persoon met een gezonde dosis zelfvertrouwen, dwingt respect af van de omgeving. 

Geef jezelf de ruimte om aan jezelf te werken en te leren om vanuit je persoonlijke overtuiging in het leven te staan.